Zanimljivosti

 

Prva srednja poljoprivredna škola u našem regionu osnovana je 14. marta 1945. dakle još u vreme dok su vođene borbe na sremskom frontu, za oslobođenje naše zemlje. Ova prva poljoprivredna škola je osnovana na poljoprivrednom dobru “Jakšićevo” u Srpskoj Crnji odakle je već sledeće 1946. godine preseljena u Zrenjanin (tadašnji Petrovgrad, ulica Makedonska 11, u sadašnje prostorije “Tekstida”. Škola je bila internatskog tipa te je iste godine sagrađen internat u dvorištu škole, kapacita 150 učenika. Škola je dobila 50 hektara oaranice, voćnjaka, vinograda, jedan traktor i nekoliko priključnih mašina. U Crnji je škola imala samo stočarski odsek, a posle preseljenja u Zrenjanin je osnovan još i ratarski, poljoprivredno mašinski I ribarski odsek. Nastavu su uglavnom izvodili nastavnici opšteobrazovnih predmeta i inženjeri agronomije. Praktična nastava učenika je izvođena na školskoj ekonomiji, na ribnjaku Ečka i radnicama Tehničke škole u Zrenjaninu.

Ova prva poljoprivredna škola u našem regionu je radila do 1952. godine kada je ukinuta odlukom Narodnog odbora sreza Zrenjanin, a sva oprema i inventar su preneti poljoprivrednim školama u Futogu i Smederevu.

U periodu od 1952. do 1956. godine je bio prekid u obrazovanju kadrova za poljoprivredu na ovom području. Ubrzo se pokazala potreba za osposobljavanjem kadrova za potrebe sve bržeg i intenzivnijeg razvoja poljoprivrede, pa je četiri godine nakon ukidanja prve škole, 28. septembra 1956. godine, odlukom Narodnog odbora sreza Zrenjanin u Ečki osnovana Ratarsko traktorska škola za osposobljavanje traktorista i rukovalaca poljoprivrednih mašina. Slušaoci ove škole su bili radnici poljoprivrednih organizacija, koji su osposobljavani kroz petomesečne kurseve.

Avgusta 1968. godine, škola se preselila iz Ečke u Zrenjanin u zgradu buvše vojne kasarne (ulica Makedonska 2) gde se nalazi i danas.

Zgrada poljoprivredne škole je izgrađena 1880. godine. Prvobitno je bila Honvedska kasarna, zatim je preuređena u stanicu žandarmerije. Za vreme drugog svetskog rata je služila kao logor za Jevreje, a nakon rata je postala kasarna tadašnje JNA. Godine 1968. je ustanovljena Poljoprivredna škola sve do današnjih dana. Objekat je stavljen pod zaštitu od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

U periodu od 50 godina, kroz redovne oblike školovanja osposobljeno je preko 8500 mladih stručnjaka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i saobraćaj. Pored njih, ktoz razne vidove usavršavanja i osposobljavanja već zaposlenih radnika školu je prošlo preko 3500 kandidata. Posredstvom zavoda za naučno tehničku saradnju sa inostranstvom, školovani su i kandidati iz zemalja u razvoju. Za razna zanimanja u poljoprivredi, osposobljeno je oko 1000 kandidata iz Gane, Konga, Zaira, Zimbabvea, Maroka, Tunisa, Alžira, Etiopije, U.A. Emirata, Obale Slonovače, Gvineje, Tanzanije, Kenije, Ugande, Sudana, Somalije, Irana, Iraka, Burme, Kine, Indije, Avganistana, Bangladeša, Pakistana, Sirije i Tajlanda.

Obzirom da se u Vojvodini veliki broj ljudi bavi zemljoradnjom od samog početka je postojalo interesovanje za ovaj smer obrazovanja. Struktura đaka je u korist muškaraca kojih ima 2/3 u odnosu na devojke. Pored učioničkog prostora postoji i niz pomoćnih prostorija koji služe nastavi, od niza garaža za poljoprivredne i priključne mašine do radionica. Van grada postoji i farma gde se obavlja praksa. I pored velike kvadrature postoji potreba za prostorom.

Škola poseduje 114 ha obradive površine, od toga 3,2 ha je voćnjak. Takođe, škola poseduje dva plastenika, jedan od 200 m2 , a dugi od 130 m2.

 

2 Comments

  1. predrag ciric kaže:

    odlicna zanimljivost i istorija skole

  2. jonel kaže:

    pošto sam završio ovu školu generacija 68/71 tad je bilo poljoprivredni mehanićar razredni starešina NIĆETIN STOJAN voleo bi kada bi mogli da iz arhive nađete slike pa da ih postavite u vasu foto galeriju pozdrav za sve profesore sadašnje i tadašnje

Vesti »

Izmene Plana javnih nabavki

Izmena Plana JN april 2022 Izmena Plana JN jun 2022

 

ODLUKA

ODLUKA ŠKOLSKOG ODBORA

 

Plan javnih nabavki

Plan javnih nabavki 2022-1

 

Измењена верзија Плана јавних набавки

izmenjena-verzija-plana-javnih-nabavki-5

 

Plan javnih nabavki

Plan javnih nabavki: plan-jn Odluka Školskog odbora: odluka-so