Arhiva

 

Srednja poljoprivredna škola je oformljena 1956. godine u Ečki, mestu koje se nalazi u neposrednom okruženju grada Zrenjanina. Tadašnja Ratarsko – traktorska škola prerasla je vremenom u jednu značajnu vaspitno-obrazovnu instituciju koja je tokom ovih pet decenija iznedrila više od 3600 stručno osposobljenih učenika. Treba napomenuti da su mnogi od njih danas vrsni stručnjaci, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu, a takođe i to da je ne mali broj onih koji su se opredelili za studije na fakultetima društvenih nauka. Većina je od njih izabrala varijantu osnivanja sopstvene ekonomije ili ostala na imanjima svojih predaka da služi ovoj našoj plodnoj žitnici i oplemenjuje i umnožava sopstvene proizvode. Ukoliko se vratimo u prošlost, uočićemo da je nastanak ove škole predstavljao neminovnost jer su upravo geo – položaj, ekonomski i privredni zahtevi diktirali takav korak. Već 1968. Godine ukazuje se potreba da se škola preseli u grad Zrenjanin i da proširivanjem svojih delatnosti omogućiširi opseg obrazovanja i stručnog osposobljavanja brojnije učenike populacije. Otuda se može sa razlogom reći da svi stručno osposobljeni pojednci danas vladaju praktičnim i teorijskim znanjem iz oblasti različitih struka i područja rada; poljoprivredne, drvoprerađivačke, prehrambene, šumarske, ribarske, svojevremeno čak i saobraćajne struke. Postojanje ovolikog broja različitih profila bilo je uslovljeno različitim delatnostima škole i zahtevima vremena i sredine. Ipak je najzastupljenija delatnost Srednje poljoprivredne škole od samih početaka njenog postojanja bila poljoprivreda.

Sve ove promene i novine bile su samo odraz potreba Srednjobanatskog okruga, pa i šire. Ovim povodom treba istaći i podatak da su školu pohađali i državljani afričkih i azijskih zemalja koji umnogome potvrđuju to da se nastava odvijala na jednom visokom obrazovnom nivou.

Danas škola nosi epitete jedne kompleksne vaspitno – obrazovne ustanove koja broji oko 700 učenika, 63 stručno zastupljena nastavnika i brojno nastavno osoblje. Nastavni proces se odvija na srpskom i mađarskom jeziku. Škola raspolaže sa 7 kabineta, 15 učionica, 3 radionice, a praktični deo nastave na raspolođivoj obradivoj površini, na školskoj farmi, u voćnjaku i plastenicima, veterinarskim stanicama, privatnim preduzetnicima…

Škola se nalazi u užoj gradskoj zoni, što učenicima omogućava i olakšano uključivanje u kulturna događanja grada.

Učenici koji dolaze iz okolnih mesta sa teritorije Banata pa i šire imaju tu olakšicu da im dobro organizovan prevoz omogućava redovno pohađanje nastave. Učenici koji se odluče za stanovanje u Zrenjaninu, koriste usluge Doma učenik “Angelina Kojić”. Vaspitno – obrazovni proces u Školi danas obavlja visokostručan kadar sa bogatim pedagoškim i radnim iskustvom. Mnogi od njih su nekada bili učenici naše škole. Zahvaljujući velikoj angažovanosti i entuzijazmu nastavnika učenici su u okviru stručnih predmeta osvajali prva mesta na republičkim i pokrajinskim takmičenjima. Priznanja su stizala i iz drugih delatnosti nastavnog života naše škole. Svest o tome sa škola osposobljava buduće kadrove čija je stručnost od presudnog značaja za razvoj celog regiona, ne bi trebalo nikoga da čini ravnodušnim. Otuda se podrazumeva da afirmacija škole podrazumeva jedan realan odnos i veliku odgovornost prema sadašnjosti i budućnosti našeg regiona.

Vesti »

Izmene Plana javnih nabavki

Izmena Plana JN april 2022 Izmena Plana JN jun 2022

 

ODLUKA

ODLUKA ŠKOLSKOG ODBORA

 

Plan javnih nabavki

Plan javnih nabavki 2022-1

 

Измењена верзија Плана јавних набавки

izmenjena-verzija-plana-javnih-nabavki-5

 

Plan javnih nabavki

Plan javnih nabavki: plan-jn Odluka Školskog odbora: odluka-so